Úvod Drinking András Mátyás: Pri výrobe vína sme len pozorovateľmi

András Mátyás: Pri výrobe vína sme len pozorovateľmi

Napriek tomu, že naturálne vína Andrása Mátyása patria k tomu najlepšiemu, čo sa na Slovensku produkuje, do súťaží ich neposiela a najväčšou odmenou je pre neho spokojnosť konzumentov a dobrý pocit z toho, že vinič spracúva s rešpektom k prírode a s úctou k tradícii. A áno, aj jeho vína nájdete na vínnych kartách vo svetových michelinských reštauráciách.

Juhoslovenskú vinársku oblasť Strekov asi nemusíme špeciálne predstavovať. Práve tu, v malej obci Nová Vieska, vyrába rodina Mátyásová od roku 2003 svoje vína, aj keď spracovaním viniča sa podobne ako mnoho tunajších rodín zaoberala už dávno predtým. V prvých rokoch ich skúšali robiť modernou technológiou. „Výsledkom však boli uniformované vína, necítili sme tam naše vinohrady, naše pôdy, našu pivnicu, jedným slovom povedané, náš terroir. Postupne sme zanechali všetky moderné postupy a zásahy a úplne sme prešli na produkciu naturálnych alebo nízkozásahových vín,“ spomína na začiatky András Mátyás.

Čo znamená výroba naturálnych vín v praxi? „Prevažná väčšina našich vín sa podľa tradičnej výroby fermentuje a dozrieva v dubových sudoch, podľa možností čo najdlhšie. Do fermentácie a vývoja vín nezasahujeme, nechávame to na prírodu, my sme len akýmisi pozorovateľmi všetkých procesov. Kvasnice, enzýmy a iné prídavné látky sú už dlhé roky vykázané z našich pivníc a dozrievaniu vína napomáhame len tým, že ho až do fľaškovania nechávame zrieť na kale a pred fľaškovaním jemne sírime.“

Počas prvých šiestich rokov sa im podarilo skultivovať 12 hektárov vinohradov a dnes majú v ponuke široké spektrum odrôd od tradičných malokarpatských cez svetové až po špecifické oranžové vína, ktoré sú kvasené na šupkách z bielych odrôd. Ich filozofiou pri spracovávaní všetkých vín je návrat k prírode, hospodárenie udržateľným spôsobom a zvyšovanie biodiverzity. „Naším cieľom je dosiahnuť biodynamické hospodárstvo a čo najvyššiu možnú úroveň harmónie a spolupráce s prírodou. Vinár, ktorý chce robiť naturálne vína, musí mať dobré nervy a vieru, že len príroda je schopná robiť veci jedinečné a nenapodobiteľné. Ja ako človek som len jeden z článkov, ktorí premenia hrozno na víno,“ vysvetľuje vinár.

A asi to robia správne. Vína z vinárstva Mátyás totižto nájdete v reštauráciách a vínotékach nielen na Slovensku či v Maďarsku, ale aj Dánsku, Holandsku, Belgicku a USA. Za najlepší ročník považuje András Mátyás zatiaľ rok 2013 a sľubne tiež vyzerajú vína z aktuálneho ročníka. Fanúšikovia naturálnych vín sa tak budúci rok majú na čo tešiť!