Celé dva roky cestovali po celom svete experti z barovej scény, aby našli ingrediencie pre nový jednodruhový cordial Paragon. Na oficiálnej prezentácii ho mali predstaviť v bratislavskom Mirror Bare, no pandémia pôvodný zámer zmarila. Napokon ľudia z RUDOLF JELÍNEK, ktorý Paragon na Slovensku distribuuje, pripravili naozaj inovatívnu online degustáciu.
Monin je známy ako svetový líder v kategórii kvalitných sirupov a likérov. Preto keď sa pod touto francúzskou značkou začal kreovať úplne nový produktový rad, vzbudilo to oprávnenú pozornosť. Napokon, Paragon nevznikal „od stola“, ale sú za ním dva roky poctivej práce v teréne. Výsledkom je novátorský produkt, ktorý určite poteší každého profesionála z brandže a o ktorom už dnes hovoria mnohí baroví influenceri.
Cesta k Paragonu prebiehala na štyroch kontinentoch, tvorcovia vyskúšali stovky rôznych ingrediencií z odľahlých oblastí a nebola to len tvorba nového produktu, ale aj veľká škola o tom, aká rozmanitá je naša planéta. Len pre vašu predstavu – v kategórii korení si tvorcovia prvej kolekcie nového cordialu mohli vyberať spomedzi 2 750 rôznych druhov z čeľade pieprovitých! Potom prišla na rad veda a tu sa podarilo skutočne veľká vec.
Pri výrobe Paragonu sa na získanie autentických chutí a aróm z vybraného korenia využíva kombinácia troch metód extrakcie, a to infúzie, destilácie a výnimočnej superkritickej CO2 extrakcie, na čo najvernejšiu reprodukciu vône aromatického materiálu.
Paragon je vôbec prvý produkt, ktorý v zmesi kyselín obsahuje kyselinu glukónovú. Tá sa nachádza vo väčších množstvách v mede a nenesie na sebe stopu iných chutí. Zároveň je výnimočná svojím dlhotrvajúcim efektom, ktorým podporuje zážitok z cordialov.
Nový koncept jednodruhového cordialu je tak vlastne úplne novou kategóriou a ponúka nové obzory a možnosti pri tvorbe drinkov. Všetko sa to navyše deje v súlade s prírodou, vyrábané v limitovaných edíciách, aby sa z prírody vzalo len toľko, koľko ona sama dovolí. Táto kolekcia vznikla v spolupráci s Alexom Kratěnom, nadšeným hľadačom dokonalých chutí a inšpirácie v prírode.
Tvárou Paragonu na Slovensku je Peter Marcina
Paragon je postavený na silných chutiach, ktoré drinkom prinesú komplexnosť. Ideou nebolo miešať veľa korenín, ale každý cordial postaviť na jednej výraznej chuti. V ponuke sa začína s tromi variantmi – White Penja Pepper, Rue Berry a Timur Berry. Prvý pochádza z vulkanických pôd Kamerunu a vonia po mentole a gáfri, druhý je z Etiópie a kombinuje sladkosť a korenistosť a tretí z Nepálu má citrusový nádych.
Nový cordial má ambíciu obsadiť miesto len v tých najlepších baroch po celom svete, z nich si vyberá aj tvár pre Paragon. Na Slovensku sa tvárou značky stal Peter Marcina, bar manažér Mirror Baru, ktorý sídli v bratislavskom hoteli Carlton. „Cordial ako typ produktu je na Slovensku pomerne málo známy a teší ma, že som dostal možnosť pracovať hneď s takým kvalitným cordialom, ako je Paragon,“ hovorí Peter.
Rozhovoril sa aj o kombinácii kyselín, ktoré dokážu spôsobiť, že aj veľmi jemné chute majú prekvapivo dlhotrvajúce vyznenie. „Je to produkt len pre tie najlepšie bary, ktoré môžu s drinkami s Paragonom prekvapiť hostí a pripraviť im nový zážitok s úplne inými korenistými chuťami,“ dodáva barman, ktorý reprezentoval Slovensko aj na najprestížnejšej barmanskej súťaži na svete World Class Competition.
O tom, že ide o exkluzívny produkt, svedčí aj spôsob jeho distribúcie. Paragon sa nedostane všade, majitelia značky chcú mať istotu, že barmani v podnikoch, kde bude k dispozícii, s cordialom budú vedieť pracovať. „My sme pre barmanov pripravili ochutnávku, v rámci ktorej ochutnajú tri drinky na báze Paragonu. jeden bude s kosher slivovicou R. JELÍNEK, druhý s mezcalom a tretí s ginom Albert Michler,“ dodáva Peter.
Online ochutnávka – drinky v teráriu
Ochutnávka sa pôvodne mala uskutočniť priamo v priestoroch Mirror Baru, pandémia však skrížila aj tento plán. Našťastie sa organizátori vynašli a pohotovo ochutnávku prenesú do online prostredia. Podľa Petra dostane 24 barmanov z top barov po celom Slovensku tri nové cordialy Paragon aj s tromi cocktailmi a ochutná ich u seba v bare. Priamo z Mirroru bude živú ochutnávku streamovať päť food bloggerov.
„Podarilo sa to tak, že barmani dostanú drinky v akomsi živom teráriu od Botanical Lab. S nimi spolupracujeme aj v Mirror Bare, kde si zakladáme na prepojení s prírodou. V teráriu budú teda tri cocktaily, ktoré sa skladajú len z dvoch zložiek, aby barmani naozaj spoznali esenciu tohto zaujímavého produktu,“ dodáva barman.
Paragon vyslovene inšpiruje k novým zaujímavým experimentom. Nielen s jeho chuťami, ale aj s elegantnou fľašou. Peter Marcina z nich plánuje nechať vyrobiť originálne mixing glassy pre ostatných barmanov v rámci ekologického a dizajnového projektu SRNA, ktorý dáva použitému sklu nový život .
Aj online degustácia teda môže mať svoje čaro, najmä keď ju zdobí kreativita a kvalitný a inovatívny produkt.