Úvod Dining BOCUSE D’OR – SLOVENSKO

BOCUSE D’OR – SLOVENSKO

NÁRODNÉ KOLO SVETOVEJ KUCHÁRSKEJ SÚŤAŽE BOCUSE D’OR VYHRAL PETER DURANSKÝ

Víťazom slovenského finále najprestížnejšej kuchárskej súťaže sveta Bocuse d’Or je Peter Duranský, šéfkuchár viedenskej reštaurácie The Loft. Súťaž sa uskutočnila 24. novembra v Bratislave pod záštitou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a zúčastnili sa jej 4 tímy.

Finalisti si svoje sily zmerali v napätej atmosfére pred zrakmi odbornej aj laickej poroty, zástupcov médií aj odbornej verejnosti. Súťaž podlieha veľmi striktným, do detailu vypracovaným pravidlám. Tento rok museli súťažiaci uvariť v presne stanovenom limite 2 jedlá – jedno z jesetera a jedno z teľacieho mäsa.

 

 

Po dlhých týždňoch príprav a naozaj napínavých finálových chvíľach vybrala porota víťaza, ktorý bude Slovensko zastupovať na európskom kole na jar budúceho roka v Budapešti. Peter Duranský sa pred jedenástimi rokmi zúčastnil prvého národného kola súťaže Bocuse d’Or v Bratislave, kde skončil na druhom mieste. Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v reštaurácii Das Loft. Comisom v tíme Petra Duranského bol Márk Janák.

Druhé miesto včera obsadil Jozef Hromják, šéfkuchár reštaurácie Villa Sandy City Park Resort v Košiciach, ktorý reprezentoval Slovensko aj na podujatiach Villeroy et Boch Culinary World Cup 2014, 2018 a tiež na IKA Culinary Olympics 2016. Na tretej priečke sa umiestnil František Plavý, člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý pracuje ako majster odbornej výchovy na Hotelovej akadémii v Žiline. V roku 2018 sa jeho tím stal Majstrami Českej republiky v studenej kuchyni, zúčastnil sa svetovej súťaže v Erfurte a Stuttgarte, kde získal bronz a v Luxembursku striebornú medailu. Finálovú štvoricu so svojim tímom uzatvára najmladší súťažiaci Andrej Syč, sous-chef v košickej reštaurácii Kaviareň Slávia.

Degustačnú porotu národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021 tvorili:
Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or Slovakia
Jozef Breza, Gašperov mlyn
Lukáš Hesko, pripravovaná reštaurácia Irin
Michal Konrád, Bao Brothers
Branislav Križan, viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov
Ádám Pohner, Maďarsko, účastník Európskeho kola Bocuse d’Or v Turíne v roku 2019, odkiaľ postúpil na svetové finále do Lyonu, kde skončil na dvanástom mieste
Marek Raditsch, Česká republika, prezident Bocuse d’Or Česká republika
Geir Skeie, Nórsko, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009

Technická porota národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021
Marek Ort, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov
Marek Gajdoš, Slovenský národný tím kuchárov a cukrárov

Laická porota národného kola súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021:
Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR
Radislav Nackin, Gurmán na Slovensku
Milan Junior Zimnýkoval, moderátor relácie Pečie celé Slovensko a ďalších programov o varení

Viac o Bocuse d’Or:

Toto jedinečné podujatie po prvý krát zorganizoval slávny francúzsky šéfkuchár Paul Bocuse pred 34 rokmi v Lyone. Na dych berúcej show vo varení sa stretávajú účastníci z viac ako 60 krajín z piatich kontinentov. Bocuse d’Or je miestom, kde sa odhaľujú nové talenty, techniky varenia a zdieľajú sa kulinárske dedičstvá jednotlivých krajín.

„Bocuse d’Or je absolútnou špičkou medzi kuchárskymi súťažami. Len účasť kuchárskeho tímu na národnom kole mu otvára dvere do najlepších reštaurácií na celom svete. Účasť na európskom kole natočí svetlá reflektorov a mediálneho záujmu na celé Slovensko,“ vysvetľuje dôležitosť podujatia pre celú krajinu Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or Slovakia.

Bocuse d’Or je postupová súťaž. Na začiatku sú národné kolá súťaže, ktoré sa konajú v jednotlivých krajinách. Ďalšou úrovňou je kontinentálne, u nás európske, výberového podujatie. Súťažiacich vyberá kontinentálny organizačný výbor (C.O.C ). Najlepší tím z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta. Svetové kolo sa každý druhý rok koná vo francúzskom Lyone.

Kuchár, ktorý sa prihlási do súťaže musí mať viac ako 23 rokov, jeho asistent v deň konania kontinentálneho kola menej ako 22 rokov, musia ovládať anglický jazyk. „Viem porovnať kuchárov, ktorý sa zúčastnili súťaže pred 11 rokmi a dnes. Dnes sú na oveľa lepšej úrovni, vedia do čoho idú, poctivo trénujú a majú ambície uspieť,“ pokračuje Jaroslav Žídek. „Víťaz bude mať počas prípravy na európske kolo mentora z Nórska – je ním šéfkuchár Geir Skeie, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009.“

Súťaž sa odohráva pred zrakmi divákov a médií. Práve ich podpora pomáha popularizácií kuchýň malých krajín na medzinárodnom fóre. „Okrem toho, že sa o našej krajine bude písať na celom svete, pritiahne to pozornosť zahraničných bedekrov, ktoré prestali našu krajinu hodnotiť. Stále rastie počet turistov, ktorí navštevujú konkrétne miesta aj kvôli jedlu. Máme šancu Slovensko dostať na gastromapu sveta,“ ozrejmuje význam a dopad súťaže pre celú krajinu Vojtech Artz.

O tom, že krajiny, ktoré sa zúčastnia európskeho či svetového finále súťaže sa dostanú do hľadáčika gurmánskych sprievodcov, vedia v susednom Maďarsku či Čechách. „Česi sa v roku 2009 zúčastnili svetového finále a v tom istom roku dostali aj michelinskú hviezdu,“ približuje situáciu Jaroslav Žídek.

Rovnako sa to podarilo aj v susednom Maďarsku. Zúčastnili sa súťaže Bocuse d’Or, podporovali reštaurácie. Dnes chodia do Maďarska turisti do michelinských reštaurácií, bývajú v 5 hviezdičkových hoteloch, míňajú viac peňazí. Má to dopad na celkovú ekonomiku krajiny. Keď to išlo v Maďarsku, nevidím dôvod, prečo by to nemalo ísť na Slovensku,“ vysvetľuje Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR, ktoré je hlavným partnerom súťaže. „Podporujeme reštaurácie top produktami, kvalitnými lokálnymi dodávateľmi ovocia a zeleniny. Hľadáme cestu, ako zabezpečiť kontinuálnu kvalitu dodávok mäsa a rýb od slovenských producentov. Je našou misiou pozdvihnúť slovenskú gastronómiu predovšetkým v oblasti kvality. Nemáte každý deň chuť a čas najesť sa v luxusnej reštaurácii. Ale chcete sa najesť dobre. To sa dá len v kvalitných reštauráciách s moderným vybavením a príležitosťami pre kuchárov ako je napríklad aj Bocuse d’Or,“ pridáva sa Volkan Buyruk, obchodný riaditeľ METRO Cash & Carry SR