Úvod Drinking Bar RUDOLF JELÍNEK MIXOLOGY 2019

RUDOLF JELÍNEK MIXOLOGY 2019

V srdci Vysokých Tatier prebehla v dňoch 4. – 5. júna profesionálna barmanská súťaž RUDOLF JELÍNEK MIXOLOGY o najlepší kokteil zo slivovice R. JELÍNEK. Tohtoročná téma, inšpirácia československým filmom, otvárala dvere fantázii, čo sa prejavilo vo veľkej rôznorodosti súťažných drinkov.

Jedinou povinnou bázou súťažného kokteilu bola päťdesiatpercentná R. JELÍNEK Československá slivovica. Ostatné už bolo ponechané invencii súťažiacich.

Súťaž sa odohrávala v reálnom barovom prostredí, skvelé zázemie poskytol JM Cocktail BAR v Poprade. Publikum vytvorilo skvelú atmosféru a porota v zložení Achim Šipl (globálny brand ambasádor), Lukáš Vrábeľ (špičkový barman, okrem iného víťaz slovenského kola Diageo World Class Competition) a Ján Šuchta (prezident SkBA) pozorne sledovala z bezprostrednej blízkosti prípravu kokteilov.

Odbornú porotu najviac oslovil kokteil Bathory Štefana Gašparíka (Spirit Bar Trnava) – Štefan dostal navyše od poroty špeciálnu cenu za najlepšiu prezentáciu drinku. Druhé miesto získal Dušan Andrašov s veľmi neobvyklým, ale chuťovo vyváženým kokteilom Gersch na motívy filmu Tisícročná včela. Jeho drink bol postavený okrem slivovice na mede, acidofilnom mlieku a dochutený orechovým sirupom MONIN. A bronzovým, len s malou bodovou stratou, sa stal Richard Lepieš s drinkom 2nd Chance inšpirovaný filmom Byl jednou jeden král. Richard vyhral tiež špeciálnu cenu za najlepšiu komunikáciu kokteilu na sociálnych sieťach.

Všetci traja víťazi sa zúčastnia svetového finále RUDOLF JELÍNEK CUP vo Vizoviciach v septembri tohto roku – a pridá sa k nim aj Lukáš Brinzik z trnavského baru Timothy, ktorý získal od usporiadateľa za svoj výkon divokú kartu.

Druhý deň si mohli barmani trošku oddýchnuť a získať nové znalosti – súťaženie vystriedali workshopy v podaní Lukáša Vrábeľa, jedného z najlepších barmanov súčasnej slovenskej mixológie, a trochu odlišné témy a inšpiráciu zo sveta čaju priniesol Jiří Boháč, zakladajúci člen Czech Teatenders.

Všetkým účastníkom patrí poďakovanie za skvelú atmosféru súťaže a výborné výkony a špeciálna vďaka tiež všetkým hosťom a porotcom. Výhercom prajeme veľa šťastia vo finále vo Vizoviciach!

Víťazné kokteily:

Štefan Gašparík, Spirit Bar, Trnava
Názov drinku: BATHORY

• 40 ml R. JELÍNEK Československej slivovice 50%
• 40 ml ibištekového čaju
• 15 ml sirupu MONIN brusnica
• 10 ml sirupu MONIN ružové korenie
• 10 ml limetovej šťavy
• polievková lyžica granátového jablka

Spôsob prípravy: šejker
Ozdoba: lupeň bielej ruže a sušený ibištek 

 

Dušan Andrašov, Primi Eurovea, Bratislava
Názov drinku: GERSCH

• 30 ml R. JELÍNEK Československej slivovice 50%
• 20 ml sirupu MONIN lieskový orech
• 1 barová lyžica medu
• 100 ml acidofilného mlieka

Spôsob prípravy: miešací pohár
Ozdoba: koláč (med, maslo, cukor, hladká múka, salko, kyslá smotana, sušená slivka, vajíčko, vanilka)

Richard Lepieš, Lobby & Lounge Bar Grand Hotela Kempinski Štrbské Pleso
Názov drinku: 2ND CHANCE
• 40 ml R. JELÍNEK Československej slivovice 50%
• 20 ml Pinot Noir (Domin & Kušický)
• 15 ml sirupu MONIN popcorn
• šťava z nakladaného citróna (tymian, himalájska soľ, sójová omáčka, voda)
• 3 kvapky slanej vody (1 : 10 soľ – voda)
• doliať perlivou Mattoni

Spôsob prípravy: throwing
Ozdoba: himalájska soľ, miniatúra československej stokorunáčky, čips z popkornu (rozmixovaný popkorn, bielok, biele víno – opražené na panvici)