Úvod Drinking Degustácia rumu by mala byť zážitok

Degustácia rumu by mala byť zážitok

The Cuba Libre Rum & Cigar House už zažijete aj v Žiline 

Slováci sú často vnímaní ako národ „bez dna“. V množstve skonzumovaného alkoholu patríme medzi top desať krajín sveta, no aj keď za alkohol utrácame stále viac, pijeme menej. Jedným z dôvodov je, že alkohol si viac vychutnávame, a tak častejšie siahame po jeho kvalitnejších kúskoch. Príkladom je rum, ktorého správna degustácia je hotový gastronomický zážitok.

Náklonnosť Slovákov k alkoholu vychádza z ľudových tradícií. Priemerný Slovák vypije ročne takmer  dvanásť litrov čistého alkoholu, čím sa radíme na deviate miesto v celosvetovom meradle. No kým v minulosti bola hlavným národným destilátom poctivá „domáca“, dnes sa z väčšej časti Slovákov stávajú pôžitkári so záujmom vychutnať si nezvyčajné spojenia a chute opojných nápojov.

OD VÍNA K RUMU

Slováci často siahajú po kvalitnom lokálnom víne, stále viac rozšírenou sa však stáva aj degustácia prémiových rumov. Je to nová forma zážitkovej gastronómie, ktorá je síce menej rozšírená, no medzi klientelou je ohromne obľúbená a cielene vyhľadávaná. „Mnohí Slováci dozreli do štádia, kedy im už obyčajné pitie alkoholu nestačí. Vedia, čo je dobré, zároveň však očakávajú aj určitú pridanú hodnotu. Tú u nás nachádzajú vo forme jedinečného zážitku a autentickosti,“ vysvetľuje Roberto Resmer, rumový a cigarový ambasádor The Cuba Libre Rum & Cigar House, ktorý je jedným z mála odborníkov na degustácie rumov na Slovensku. „Rumové degustácie robíme pravidelne, vždy v štvormesačných intervaloch a medzi verejnosťou je o ne extrémne veľký záujem. Počet miest je však napriek tomu limitovaný,“ dopĺňa Roberto.

AKO RUM DEGUSTOVAŤ?

Degustácia rumu je veľmi podobná degustácii vína. Okrem chuti je však potrebné klásť veľký dôraz aj na ďalšie zmysly, najmä na ich správne používanie. „Najdôležitejšie je uvedomiť si, že každý z nás je iný, jedinečný, a naše chuťové vnemy sa prirodzene líšia. V prípade riadenej degustácie je veľmi dôležité poukázať najskôr na charakter  moku a následne vedieť, ako u jednotlivcov nájsť kľúčové miesto, ktoré ich zmyslom otvorí dvere k spleti chutí prémiových rumov,“ hovorí Roberto Resmer.

CHUŤ RUMU PODČIARKNE NIELEN CIGARA

Nielen víno, ale aj rum je vhodné servírovať s doplnkami, ktoré jeho výnimočnú chuť ešte podčiarknu. Môžu to byť pravé kubánske cigary, ale aj kvalitná čokoláda. „Pri degustácii rumov som vždy osobne prítomný, preto si pre klientov pripravím aj niečo navyše, akýsi bonus na spestrenie večera. Niekedy stavím na netradičný spôsob servírovania, inokedy nalievania. Často však kombinujem chuť rumu s arómou kubánskych cigár, pretože taká je skrátka chuť pravej a nefalšovanej Kuby, ktorú džentlmeni milujú. Popri predstavovaní rumov im preto vždy priblížim aj históriu a chuťový profil cigary, pričom nevynechám ani správny spôsob jej zapaľovania. Fajčenie kubánskych cigár je totiž umenie samo o sebe, preto s cieľom upevnenia zážitku vždy párujem ich chuťový profil s rumom, podľa chuťových atribútov  zúčastnených,“dodáva Roberto Resmer.

Dobrá správa je, že rumové degustácie pod vedením Roberta Resmera budú už od septembra dostupné väčšiemu počtu záujemcov. Koncept podnikov The Cuba Libre Rum & Cigar House sa totiž rozrastá o štvrtú slovenskú prevádzku. Žilinská prevádzka bude kopírovať koncept predchádzajúcich troch podnikov. „Snažíme sa, aby sa v každom z našich barov cítili hostia výnimočne. Rovnakým konceptom sa im preto snažíme dopriať rovnakú úroveň služieb, pohodlia a servisu aj v menších mestách, nielen v Bratislave,“ dodáva Alexandra Meždejová, marketingová manažérka  spoločnosti Fusion Group.

Žilinský podnik otvoria vo štvrtok 3. septembra. Krstiť ho bude známy slovenský herec a zároveň milovník kvalitného rumu a dobrých cigár Marek Majeský. Okrem neho na otváraciu párty pozvali viaceré tváre slovenského šoubiznisu, známych blogerov a influencerov, ale aj vplyvných podnikateľov a zástupcov mesta. Pre verejnosť podnik prvýkrát otvoria v piatok 4. septembra.

Všetci ste srdečne pozvaní.