autor: Jakub Bobček
Gastroscéna v Južnej Amerike má dlhodobo veľmi vysokú úroveň a v posledných rokoch sa jej zaslúžene dostalo aj medzinárodného uznania. Počet skvelých reštaurácií a barov začal raketovo stúpať a juhoamerických šéfkuchárov a barmanov dnes pozná celý svet.
V rebríčku The World’s 50 Best Restaurants sa podniky z tohto kúta sveta každoročne umiestňujú na najvyšších priečkach a niektoré z nich, ako sú Central (Lima, Peru), Maido (Lima, Peru) alebo Don Julio (Buenos Aires, Argentína), patria už dlhodobo medzi svetovú špičku.
Aj cocktailová kultúra zažíva posledné roky veľké úspechy. Je za tým veľa tvrdej práce, poctivý prístup, priaznivý neprebádaný trh pre veľké značky, nasledovanie svetových trendov a zaujímavé využitie lokálnych surovín. Argentína, Peru, Kolumbia, Čile či Brazília majú nespočetné množstvo kvalitných podnikov, ktoré vynikajú svojou originalitou a zbierajú svetové ocenenia. Prestížny zoznam The World’s 50 Best Bars momentálne obsahuje štyri bary z tohto regiónu a mnoho ďalších barov tvrdo pracuje na tom, aby v nasledujúcich rokoch toto číslo ešte porástlo.
Florería Atlántico, Buenos Aires, Argentína
Jeden z prvých speakeasy barov v meste nájdete v suteréne kvetinárstva, do ktorého sa vchádza cez chladničku. Dobrý začiatok, nie? Cocktaily sa tu podávajú v rôznych svojráznych nádobách, od fľaštičky Mason až po keramické poháre v tvare ryby. Drink menu venuje jednu stránku iba čisto ginovým nápojom a nájdete tu sekcie inšpirované destináciami ako Francúzsko, Poľsko, Taliansko a, samozrejme, Latinská Amerika. Buenos Aires je prístavné mesto formované prisťahovalcami z celej Európy, čo odráža aj ponuka v tomto bare. Za vyskúšanie určite stojí ich signature drink s názvom Transatlantico Fizz vyrobený z whisky a tradičného yerba maté. A k dobrému drinku patrí aj chutné jedlo. Reštauračná časť ponúka rôzne morské špeciality ako chobotnice, kalmáre, žabacie stehienka, no na svoje si prídu aj milovníci tradičných argentínskych steakov.
Florería Atlántico sa už niekoľko rokov nachádza na zozname The World’s 50 Best Bars a minuloročné tretie miesto je zatiaľ najlepší výsledok. A určite zaslúžený.
Za týmto podnikom stojí známy Tato Giovannoni, ktorý je držiteľom prestížneho ocenenia Bartenders’ Bartender za rok 2020. V posledných rokoch je Tato skôr cestovateľ ako barman a môžete ho stretnúť po celom svete na jeho guest shiftoch a prednáškach, ktorými určite pomáha popularite svojho domáceho baru a buduje pre seba silnú značku, čo je v dnešnom modernom barovom svete veľmi dôležité.
Presidente, Buenos Aires, Argentína
Druhý bar z hlavného mesta Argentíny. Ako už názov napovedá, Presidente je elegantný a štýlový. Nad barom nájdete krištáľový luster, majú svoju zimnú záhradu a tajný bar v štýle knižnice. Klasika a originálne drinky tu majú rovnakú váhu, môžete si dať napríklad Negroni alebo aj signature drink v tvare lietajúceho balóna a šupnúť to rovno na Instagram a zbierať lajky. O chod baru sa stará známy Seba García, ktorý bol barmanom na svadbe futbalovej megahviezdy Lea Messiho.
Carnaval, Lima, Peru
Hlavné mesto Peru je známe najmä výbornými reštauráciami, no v posledných rokoch sa objavujú na scéne aj svetové bary. Jedným z nich je Carnaval, ktorý sa nachádza v bohatej štvrti San Isidro. Koncept baru bol inšpirovaný fungovaním reštauračnej kuchyne, kde je každá barová stanica prispôsobená výrobe určitých drinkov a ovplyvnená cestami hlavného barmana Aarona Díaza po svete, keďže pracoval v mnohých cocktailových metropolách. Z týchto skúseností si doniesol domov nové a inovatívne nápady na recepty. Celý koncept je pestrofarebný a pripomína karneval. Menu obsahuje širokú ponuku drinkov, ktoré vám môžu naservírovať v minimalistickom pohári, ale aj v „akváriu“. Na svoje si prídu aj hostia, ktorí nemajú chuť na cocktail a môžu si vybrať z ponuky 800 fliaš rôznych svetových spiritov. Carnaval Bar je veľmi známy aj svojím prístupom k ľadu, keď ako jeden z mála barov na svete má svojho „ice chefa“, ktorý sa stará len o prípravu a tvarovanie ľadu do drinkov. Okrem fantastických cocktailov ponúka tento bar aj predjedlá a dezerty, každý s pridaním jedinečného alkoholu.
Alquímico, Cartagena, Bolívia
Ďalším zástupcom z tohto regiónu je high volume bar zo severu Bolívie, Alquímico. Ako už názov naznačuje, pracujú prevažne s modernými, experimentálnymi technikami, kde sa snažia využiť lokálne bolívijské chute a produkty. Každé z troch poschodí je ladené do iného štýlu, no na každom z nich vás čaká chutný drink v sprievode hudby vo výbere DJ-a. Alquímico sú teda tri bary v jednom: tri poschodia, tri rozdielne menu a tri rozdielne štýly hudby so skvelou energiou. Tento bar je podľa Tales of the Cocktail považovaný za jeden z najlepších vysokoobjemových barov v Amerike, kde dokážu obslúžiť až 850 hostí každý deň v roku. Niečo, o čom v našich končinách môžeme zatiaľ asi len snívať. Zaujímavý je aj spôsob, akým sa bar na čele s Jeanom Trinhom popasoval s pandémiou. Časť personálu presunuli na farmu, kde začali pestovať ovocie, trstinu či výberovú kávu, z ktorých časť predávajú a časť sa chystajú využiť pri novom menu.
Guilhotina, São Paulo, Brazília
Keď sa povie Brazília, nám barmanom určite hneď napadne cachaça, Caipiriñha, zábava a samba. Toto všetko má v sebe Guilhotina, jeden z top barov v tomto regióne. Tento jemne podsvietený steampunkový priestor ponúka tie najlepšie drinky a ešte lepšiu atmosféru v srdci štvrte Pinheiros v São Paulo. Čakajte pestrofarebné chutné drinky s minimalistickým zdobením. Podnik od začiatku vedie Márcio Silva, ktorý pochádza z rodiny, kde vyrábali cachaçu už celé generácie, a momentálne sa mu podarilo vytvoriť aj vlastný brand.
Siete Negronis, Santiago, Čile
Čile je známe svojimi fantastickými reštauráciami ako napríklad Boragó, no podobne ako v Peru, aj tu sa v posledných rokov dostáva k slovu i cocktailová scéna. Tento hybrid baru a reštaurácie si rýchlo vybudoval svoju reputáciu a v Južnej Amerike určite stojí za návštevu. Bar sa sústreďuje skôr na minimalistický servis s vyladenou súhrou chutí, ktoré kongeniálne dopĺňajú skvelé jedlá z kuchyne. Špecialitou je určite sedem druhov Negroni (čo je zároveň v preklade názov podniku), ale twisty na ďalšie klasiky treba určite vyskúšať tiež.
BIO autora: Jakub Bobček – Štyri roky pracoval v destilérii Plymouth Ginu, kde mu táto kategória spiritov učarovala. Momentálne pracuje ako senior barman v bratislavskom Mirror Bare, robí osvetu o gine a zaujíma sa o históriu miešaných drinkov.