Na slovenskej gastronomickej scéne pribudla nová zážitková reštaurácia s ambíciou zaradiť sa k špičke nášho regiónu. Šéfkuchár Jirka Zajíček pripravil v noblesných priestoroch historického Kaštieľa Pálffy sofistikované 11-chodové menu s dôrazom na tradičné suroviny.
Reštaurácia ARTE, ktorá je oficiálne otvorená od 19. októbra, hostí prekvapí nečakanými kombináciami chutí a textúr a uvoľneným prístupom šéfkuchára, ktorý si však dáva záležať na každom detaile. Nečakajte naškrobenosť ani biele obrusy, v reštaurácii ARTE vládne pohodová atmosféra, ktorá sa sústredí hlavne na zážitok z jedla a na to, aby sa hosť cítil ako doma. „Naším hlavným cieľom je vrátiť sa ku klasickému, poctivému vareniu, v ktorom zohrávajú hlavnú úlohu lokálne suroviny. Napríklad jedným z našich ikonických jedál je holub. Ide o surovinu, ktorú v súčasnosti na slovenskej a českej gastronomickej scéne len tak ľahko nenájdete. Veľa reštaurácií a šéfkuchárov sa momentálne vidí v modernom škandinávskom štýle a na poctivú regionálnu gastronómiu sa začalo trošku zabúdať. My sa chceme vrátiť práve ku klasikám,“ vysvetľuje šéfkuchár Jirka Zajíček, ktorý na Slovensku pred pár rokmi šéfoval kuchyni reštaurácie Selaví. Tá žiaľ neprežila ťažké koronové časy, no Jirka sa rozhodol, že sa do spoločnosti, ktorá stojí aj za ARTE Restaurant, kvôli dobrému zázemiu a ďalšej zaujímavej výzve vráti.
Pri koncipovaní menu, ktoré obsahuje suroviny ako sú rôzne druhy húb, jelenie mäso či sladkovodné ryby, boli pre neho smerodajné tri základné prvky – lokálne ingrediencie, priestor, v ktorom sa reštaurácia nachádza, a radosť z varenia. „Menu je zostavené tak, aby čo najlepšie korešpondovalo s krásnymi priestormi Kaštieľa Pálffy. Najdôležitejšou vecou pre celý náš tím bolo to, aby sme varili to, čo nás baví a z čoho máme radosť. Myslím, že sa nám to podarilo a že je to z menu, ktoré vzniklo, cítiť. Vo svojej podstate je veľmi jednoduché. Pracujeme s tým, čo ľudia poznajú, s chuťami, ktoré v nich vyvolávajú spomienky a emócie. Dôraz však kladieme na zaujímavé textúry a moderné techniky. Je to fine dining, ale veľmi odľahčený a možno trochu alternatívny,“ dodáva Jirka.
Koncept je naozaj unikátny, predstavuje niečo, čo asi nikde inde na Slovensku nenájdeme. Viedenský zámocký štýl je v kontraste s minimalizmom a modernosťou, ktorá je momentálne v popredí. Kaštieľ Pálffy bol odjakživa spojený s dobrým jedlom a vínom a aj vďaka ARTE to tu opäť môže žiť skvelou gastronómiou. Na výber sú v ponuke dve degustačné menu – 8-chodové Classic a 11-chodové Maestro, objednať sa dá aj vegetariánske menu. Samozrejmosťou je možnosť párovania s vínami VIAJUR, ale aj s nealkoholickými nápojmi. Vína mladého butikového vinárstva VIAJUR dozrievajú práve v historických pivniciach kaštieľa. V rámci degustácie hostia ochutnajú výber vín z vinárstva, ktoré s rešpektom nadväzuje na tradíciu vinohradníctva v tejto lokalite. „Rizling jurský, ktorý je súčasťou degustačného menu, pochádza z viac ako 50-ročných vinohradov nachádzajúcich sa na kopcoch nad Svätým Jurom. Je nám cťou, že budeme môcť hosťom sprostredkovávať komplexný kulinársky zážitok, v ktorom je všetko navzájom prepojené. Práve v tom je čaro ARTE Restaurant,“ vysvetľuje Peter Marek, prevádzkový riaditeľ Kaštieľa Pálffy. Reštaurácia je otvorená od štvrtka do soboty, od 18.00 a funguje len na rezervácie.
Kaštieľ Pálffy nesie svoje meno po revolucionárke svojej doby Kataríne Pálffy, ktorá stála aj za rozvojom vinohradníckej kultúry na území Slovenska. Katarína milovala život so všetkými jeho radosťami a pôžitkami. Dobré jedlo a víno boli súčasťou kaštieľa už počas jej života. „Za čias Kataríny Pálffy sa okrem tradičných uhorských pokrmov do módy dostávali aj exotické špeciality zo zahraničia, predovšetkým z Talianska. Nové trendy ovplyvňovali nielen výber surovín a kombinácie jedál, ale aj spôsob servírovania a stolovania,“ odhaľuje z histórie kaštieľa Peter Marek.
Nápaditosť, kreativita, originalita a posúvanie hraníc. Gastronomických aj umeleckých. Aj o tom je fine dining – najvyššia forma gastronómie, ktorá prináša objavovanie nových kombinácií, chutí a v neposlednom rade zážitkov.