autor: Peter Bognár
Príbeh „pouličného“ jedla má dlhú históriu. Možno ho zaradiť do obdobia vzniku prvých sídiel mestského typu. Zmienky o „streetfoode“ sa dajú nájsť už u starovekých Grékov, ktorí opísali egyptský zvyk odpozorovaný v alexandrijskom prístave pri predaji malých vyprážaných rýb priamo na ulici.
Pouličné jedlo bolo často konzumované chudobnejšími mestskými obyvateľmi starovekého Ríma, ktorých obydlia väčšinou nemali kuchyne. Bolo varené v typických „thermopoliach“, malých kuchyniach otočených smerom na ulicu, ktoré boli akýmisi predchodcami dnešných stánkov. Jedlo sa konzumovalo priamo na ulici, ale odnášalo sa aj do príbytkov majetnejších občanov.
Časom a potrebami sa menilo, vyvíjalo, menili sa stravovacie návyky, ale dôležitou funkciou, ktorú po celý čas plnilo, bolo rýchlo nasýtiť obyvateľstvo zaoberajúce sa rôznymi pracovnými činnosťami s ohľadom na regionálne dostupné suroviny. Vidieť to pri takých tradičných fastfoodových jedlách, ako je francúzske pâté, britské fish & chips, talianska pizza či arabský falafel, a minimálne na západnej pologuli asi najrozšírenejšom fastfoode – americkom hotdogu či hamburgeri, ktorý takpovediac výrazne oživil záujem o jedlo z ulice. Dnešná kultúra pouličného jedla sa uberá výrazne odlišnou cestou, už to nie je len o rýchlom a lacnom jedle, ale zameriava sa na tradičný kultúrny odkaz s aspektom na používanie kvalitných, zdravých a regionálnych surovín s inovatívnymi postupmi prípravy.
Fastfood a pivo
K dobrému jedlu patrí aj dobrý nápoj. Okrem prírodných štiav, fermentovaných nápojov či dnes trendového prosecca si k pouličnému jedlu môžete dopriať aj kvalitné pivo. Vďaka neprebernému množstvu pív vyrábaných aj remeselnými pivovarmi nie je problém vybrať si druh či značku, ale treba si vybrať správne. My vám pre inšpiráciu ponúkame niekoľko tipov.
Ku klasickým belgickým hranolčekom sa hodí ľahký svetlý ležiak. Fish & chips chuťovo doplní ľahšie pšeničné pivo, najlepšie Witbier, k burgeru s trhaným hovädzím skúste tmavý ležiak, ale aj ale v štýle Double IPA. Vege burger si skôr vychutnáte s klasickým Hefeweizenom. Ku klasickému fazuľovému burritu vyskúšajte Pale Ale, ku kuraciemu sa hodí pikantnejšia IPA, hovädzie uhladí príjemné ESB. Kuracie či hovädzie tacos umiernite viedenským ležiakom, ku kuracím nugetkám ulahodí výraznejšia Belgian IPA, k wrapu s tex-mex svetlý ležiak, Oktoberfest alebo Märzen, ku klasickému langošu skúste sour ale. Čokoládový koláč si pýta Imperial Stout, Baltic Porter, Barley Wine, odvážnejší nech skúsia ovocný lambic. Párovanie piva môže byť aj o objavovaní nových chuťových profilov, ktoré by ste vôbec nečakali. Ale kde si to všetko ochutnať na jednom mieste? Jednou z dobrých volieb je navštíviť nejaký ten fastfoodový festival spojený aj s ponukou remeselných pív, je ich čoraz viac. Skúste zájsť na bratislavský Salón Piva v spojení s Grill & Beer Festivalom, či prešovský festival KI CI FRAS alebo košické Hop’n’Rolla Days. Je ich viacero, len ich musíte vystriehnuť.
Padre a Dáme kávu
Zaujímavým prepojením pouličného predaja je aktivita remeselného pivovaru Padre Brewing Company a pojazdnej kaviarničky Dáme kávu. „Nápad vznikol počas covidovej krízy, chceli sme zatraktívniť a hlavne zaktivizovať verejný priestor. Dobrá káva, dobré pivo, dobrá hudba v parku dokážu navodiť v ľuďoch, ktorí sa vracajú z práce, pocit oddychu, aktívneho kľudu, dokážu tu nájsť po práci oázu pokoja,“ vysvetľuje Maroš Hajduk. Pojazdnú kaviareň, v ktorej dostanete aj kvalitné pivo nájdete cez leto na Komenského ulici v Košiciach. Podobné projekty snáď môžeme budúce leto očakávať aj od ďalších pivovarov.