Len málo miest na tejto planéte sa môže porovnávať so Singapurom. Nemá síce bohatú históriu a slávne pamiatky, no na to všetko zabudnete v momente, keď vás ohúri svojimi futuristickými stavbami miešajúcimi sa s koloniálnou dušou mesta. Ak si k tomu pripočítate dokonalé jedlo, ktoré nájdete na každom kroku, máte mesto, o ktorom ste ani nesnívali!
Singapur, ktorý sa nachádza na samotnom juhu Malajského polostrova, nikdy nemal byť obyčajným miestom. Vždy mal v sebe niečo viac, len sa čakalo, kedy sa jeho príbeh dostane do sveta. Nie nadarmo pripomína ostrov pri pohľade z výšky diamant. Stačilo prísť, správne ho „otesať“ a dnes je Singapur mestský štát, aký nemá vo svete obdobu.
Hoci si ho Briti vďaka sirovi Thomasovi Rafflesovi prisvojili až v roku 1819, aj dávno predtým ho mnohí poznali. Veď práve v tých časoch prischlo mestu aj jeho nové meno – „singa“ znamená lev a „pura“ mesto. (Podľa legendy si jeden z princov všimol na brehu leva, aj keď levy tu nikdy nežili, a tak dostal Singapur meno).
Mesto je nádhernou mozaikou zloženou z úplne odlišných štvrtí, vďaka čomu máte pocit, že tu cestujete z jedného sveta do druhého. Centrum je charakteristické vysokými, modernými mrakodrapmi v blízkosti maríny. Na jej druhej strane stojí ikonický hotel Marina Bay Sands s najznámejším nekonečným bazénom Ázie.
Všetky kuchyne sveta v jednom meste
Len o pár stoviek metrov ďalej sa na brehu rieky skrýva koloniálna štvrť. Ešte aj dnes v nej cítiť závan starého ducha vznešeného mesta – hotel Raffles s barom, kde vznikol slávny drink Singapore Sling, kostoly, neoklasicistické stĺpy zapustené vo fasádach budov a fascinujúce príbehy koloniálnej doby. Na opačnej strane rieky sa rozlievajú nízke domčeky Boat Quay, kde nájdete snáď tridsať reštaurácií, barov a podnikov s výhľadom na dve tváre Singapuru.
Keď sa odtiaľto vyberiete na krátku prechádzku, o desať minút ste v Chinatowne. Pretkáva ho iba zopár ulíc, no práve tu sa koncentruje najviac života v Singapure na štvorcový meter. Na jednej ulici stojí mešita, hinduistický chrám aj budhistický chrám a bočné uličky sú plné obchodov so suvenírmi, streetartom a s jedlom. Nie nadarmo sa hovorí, že ak sa chcete v Singapure najesť najlepšie, príďte sem.
Ďalší prestrih. Päť minút jazdy metrom a ste v indickej štvrti Little India – vonné tyčinky, ťažké parfumy, ženy v pestrých farbách a obetné dary v chráme pod soškami bohov. Vynikajúce jedlo a dôkaz o tom, že Singapur je skrátka nevyčerpateľný zdroj zážitkov. A to som ešte nespomenul arabskú štvrť s nádhernou mešitou Masjid Sultan so zlatými kupolami… Tu nájdete malajské aj arabské jedlo, turecké sladkosti a nad hlavou sa vám bude vznášať obláčik ovocného, tabakového dymu z vodnej fajky.
Máte radi atrakcie a chceli by ste ísť na singapurskú pláž? Vyberte sa na ostrov Sentosa. Ešte stále váhate, či má Singapur naozaj všetko? Choďte sa presvedčiť na vlastné oči!
Tradičné raňajky
Singapur ožíva o čosi neskôr ako Dillí, Káhira alebo Hanoj, ale aj tak sa vyberte ráno do ulíc, aby ste boli svedkami ranných rituálov. V meste dokonalého jedla je najtypickejším raňajkovým menu kaya toast, ktorý vyniká svojou jednoduchosťou. Mnohé podniky, kde podávajú singapurské raňajky, otvárajú už okolo pol ôsmej – ôsmej, no kedysi dávno ste ich na ulici v pojazdných stánkoch mohli nájsť aj o niečo skôr. Kaya toast má v sebe akúsi nostalgiu doby, keď sa toasty zohrievali na drevenom uhlí, nádherne voňali a chrúmali pod zubami. Presne o tom sú tieto legendárne raňajky – toasty sa nechajú opražiť do chrumkava a potom sa medzi ne vloží hrubší pásik masla a kaya – teda kokosový džem s nádychom pandanu. Znie to exoticky, však? A exoticky to naozaj aj chutí! Aby to bolo skutočné singapurské kombo, objednajte si k toastom ešte malú omeletu z dvoch vajec, ktoré sa pri prvom dotyku vidličky roztečú na tanieriku. K tomu pohárik kávy kopi s kondenzovaným mliekom a deň v Singapure sa môže začať! K najobľúbenejším miestam medzi domácimi patrí podnik Chin Mee Chin v malom tradičnom domčeku na East Coast Road 204. V Singapure ho poznali už v 20. rokoch 20. storočia, a tak zažil všetky turbulentné zmeny, ktoré sa tu udiali. V roku 2018 ho s ťažkým srdcom zatvorili, no o tri roky neskôr tu už opäť v plnom prúde robili toasty a ľudia to tu milujú.
V Singapure je skvelé aj to, že jedlo je tu za vynikajúce ceny a za raňajkové menu zaplatíte v prepočte niečo okolo štyroch eur. Ak hľadáte tradície, ani podnik s dlhým menom Sen Yen Charcoal Traditional Toast vás nesklame. Stále tu používajú drevené uhlie a na ich toastoch je to skutočne cítiť.
Chuť Malej Indie
Ak milujete indické jedlo, Singapur si určite obľúbite. Nielenže tu nájdete štvrť s názvom Little India, kde ak zatvoríte oči a nadýchnete sa, budete cítiť všetky tie známe vône, ale objavíte tu aj fascinujúci svet indického jedla. Prevahu tu má jedlo z južnej Indie, pretože sa tu ešte počas britskej koloniálnej doby ocitlo veľké množstvo Tamilov. Boli lacnou pracovnou silou na kaučukových či čajových plantážach a mnohí sa tu prirodzene zakorenili. Dnes tvorí indická populácia takmer 9 % v šesťmiliónovom Singapure. Na indickej štvrti je fascinujúce to, ako veľmi sa môže mesto zmeniť. Pred chvíľkou ste stáli v tieni vysokých mrakodrapov v meste 21. storočia a o pár minút ste medzi nízkymi farebnými domčekmi s obchodíkmi, kde sa na vás z plagátov usmieva Shah Rukh Khan alebo Kareena Kapoor. Medzi mrakodrapmi vybiehajú z klimatizovaných kancelárií ľudia v oblekoch a tu v hinduistickom chráme stretnete brahmana zaodetého do bielej plachty zvanej dothi, ktorý prináša obetné dary pre božstvá v podobe sôch. Ak chcete ochutnať ukážkové indické biriyani, poďte na miesto, kde stojí farebný dom Tan Teng Niah a priamo oproti leží niekoľko menších podnikov, ktoré sa spájajú do jedného hawker centra. Nevýrazný podnik Guru Authentic Indian Restaurant vie namiešať biriyani také chutné, že ho sem musí chodiť potajomky ochutnávať aj Šiva, Višnu či Brahma v momente, keď sa nikto nepozerá. Môžete si vybrať vegetariánsku verziu, ale každý milovník biriyani vám v Indii povie, že mäso tam jednoducho musí byť, aby dostalo jedlo svoju typickú chuť. Na papier vám naservírujú obrovskú porciu biriyani, vajce, kuracie mäso a k tomu vynikajúcu karí omáčku. Ešte lyžičku jogurtovej raity a je to. Vôňa jedla vám podlomí kolená ešte predtým, než si so svojou porciou sadnete. Zaplatíte menej než päť eur za porciu, z ktorej sa nasýtia dvaja, no ten pocit, ktorý ste pri jedení tohto singapurského biriyani mali, si budete pamätať roky.
Xiao long bao a wonton
V Singapure sa môžete najesť v podnikoch s výhľadom na mesto, kde za jedlo necháte polovicu výplaty, no najtypickejšie pre Singapur sú hawker centrá, teda miesta s množstvom malých podnikov či stánkov s občerstvením. Hawker centrum žije komunitou, a aj keď nie ste hladný, je mimoriadne zaujímavé byť aspoň na chvíľku jeho súčasťou. Chinatown je miestom, ktoré ešte ako-tak drží starú dušu Singapuru „pri živote“. Vyberte sa sem a okrem krásnych domov, chrámov či pouličného umenia tu čaká najviac jedla na štvorcový meter. Nájdete ho na uliciach, akou je Smith Street, no za najdokonalejším zážitkom sa vyberte do Chinatown Complexu na druhé poschodie. Odrazu objavíte iný svet. Sedia tu desiatky starších Singapurčanov pri poháriku čaju či kávy, zhovárajú sa, hrajú stolové hry, hádajú sa a cítiť tu dynamiku tejto komunity. Kam sa pozriete, tam stoja maličké stánky s jedlom. Je úplne jedno, ktorým smerom sa vyberiete. Vynikajúcim miestom je stánok Shang Hai Fried Xiao Long Bao, kde pripravujú snáď to najlepšie xiao long bao v celom Singapure. Predstavte si čerstvé, ručne robené taštičky naplnené perfektným mäsovým vývarom. Polievka v taštičke? Ó, áno! Neskutočná explózia chutí. Taštičku si vezmite do paličiek, dajte si k nej zázvor v octe či kúsok sójovej omáčky a vložte si ju do úst. Nehryzte, pretože vám jej obsah vytečie von. Až v ústach sa do nej pustite a vstúpite do gastronomického raja! Druhým vynikajúcim jedlom sú wontony v čili oleji. Jedlo vyzerá priveľmi pikantne, ale nie je to žiadna tragédia. Pikantné síce je, ale tak, ako to má byť. Wontony sú plnené zmesou mletého mäsa a s čili vytvárajú skvelú súhru.
Legendárne rezance Mr. Wonga
Za ďalším vynikajúcim jedlom netreba ísť veľmi ďaleko. To, ako čínska komunita veľmi ovplyvnila miestne jedlo, je krásne vidieť aj na Smith Street v srdci Chinatownu. Presne tu stojí maličký podnik, ktorý je súčasťou singapurského „food trialu“. Víta vás tu miesto zvané Noodle Man Lan Zhou La Mian, kde pôsobí Mr. Wong, naozajstný majster svojho remesla. Od svojich šestnástich rokov sa venuje umeniu výroby rezancov a dnes je súčasťou obľúbenej singapurskej gastronomickej scény. Podnik nie je veľký, je tu len niekoľko stolov a po stenách sú nalepené fotky jedál či fotky návštevníkov s Mr. Wongom. Najunikátnejším jedlom tohto podniku sú rezance zha jiang mian, teda so zmesou mletého mäsa, ktoré sa premieša s pastou z fermentovanej sóje. Tá dodá jedlu veľmi špecifickú príchuť, ale netreba sa ničoho báť. Okrem zha jiang mian tu môžete ochutnať aj xiao long bao, ktoré vyzerajú aj chutia trošku inak než v Chinatown Complexe. Výbornú polohu zúročíte aj vďaka tomu, že o minútu už sedíte v kaviarničke Nanyang Old Coffee na singapurskej kopi či ryžových koláčikoch kueh.
Street food a michelinské hviezdy
Unikátom Singapuru je aj to, že sa na miestnej streetfoodovej scéne objavili michelinské hviezdy. Dnes ich už nájdete aj inde, no Singapur sa stal pionierom, vďaka čomu objavili mnohí ľudia zo sveta čaro singapurského jedla. V roku 2016 zaplnili titulky mnohých novín či časopisov správy o tom, že prestížne ocenenie dostali v Singapure „obyčajné“ stánky. Mnohí ostali pobúrení, pohoršení z toho, že hviezda predsa patrí len k fine diningu, no Singapur ukázal svetu svoju kultúru hawker centier a prekvapenie vystriedalo nadšenie. Novým symbolom streetfoodovej scény sa stal Chan Hon Meng, známy ako Hawker Chan, ktorý od svojich pätnástich rokov pracoval v kuchyni a na druhom poschodí Chinatown Complexu si otvoril svoj stánok, kde ohuroval ľudí jednoduchým, no ikonickým jedlom, a to kuracím mäsom s ryžou v špeciálnej sójovej omáčke. V čase, keď dostal svoju michelinskú hviezdu, predával porcie za cca 1,50 eura, a hoci je to dnes viac, stále je to len zopár eur, ktoré zaplatíte za naozajstný zážitok. Kedysi robievali 150 porcií denne, dnes by sa za hodinu vypredali. Stačí prísť k stánku a hneď si všimnete zástup ľudí čakajúcich na jeho ikonické kura. Tí, čo sa neradi tlačia, si môžu sadnúť do podniku oproti Chinatown Complexu, ktorý už pripomína reštauráciu, a po Singapure otvorili aj ďalšie pobočky v iných mestách. V čínskej štvrti určite nájdete množstvo zaujímavejšieho jedla, no stále to bude o tom, že ste si v jednom z najdrahších miest sveta zašli ležérne na obed do podniku s michelinskou hviezdou. Všetku slávu pri odovzdávaní michelinských hviezd na seba strhol Hawker Chan, no pravdou je to, že aj podnik Tai Hwa Pork Noodle na ulici Crawford Lane sa zapísal vďaka hviezde do histórie. Takmer všetci turisti chodia len k Hawkerovi Chanovi kvôli marketingu a tu budete úplne sami medzi domácimi. Najodporúčanejším jedlom je gan mian, a tak sme po ňom siahli aj my. Gan mian dostanete v miske s rezancami, mletým mäsom, sušenou rybou a ešte pár drobnosťami a všetko si to zalejete vývarom z ďalšej misky. Dva podniky s michelinskou hviezdou za deň? V Singapure je možné naozaj všetko!