Párovanie kvalitných drinkov s top kuchyňou je jedným z najvýraznejších súčasných trendov barovej scény. Šiesty ročník slovenského kola najprestížnejšej barmanskej súťaže na svete World Class preto pripravil zaujímavý food pairing workshop pod názvom Match Made in Heaven. Barmani v rámci neho spoznali, ako chutí jedinečné spojenie rumu Zacapa a culinary art.
Workshop určený pre World Class barmanov hostila v utorok 19. februára reštaurácia Bocca Buona v bratislavskom hoteli Park Inn. Svoje kreácie na ňom predstavili World Class ambasádor Tony Velich, ostatný slovenský World Class víťaz Peter Marcina a šéfkuchár Martin Záhumenský. Cieľom bolo ukázať, ako preniesť kuchárske techniky a culinary art do barového sveta, čiže vedieť ich reálne využiť pri príprave drinkov.
Akciu odštartoval Tony Velich prezentáciou značky Zacapa. Tá totiž pri párovaní s jedlom nie je žiadnym nováčikom, veď s touto populárnou rumovou značkou pracuje nejedna reštaurácia ocenená michelinskou hviezdou. Potenciál rumu ďalej rozvíjal Peter Marcina, keď najskôr odhalil základné chuťové tóny v rámci perfect serve a potom ukázal mixologický potenciál prémiového rumu vo svojom signature drinku na báze rumu Zacapa.
Hlavným bodom programu bola jednoznačne prezentácia o chutiach a ich párovaní v podaní Martina Záhumenského a Tonyho Velicha. Barmani sa dozvedeli o piatich chutiach (slaná, sladká, horká, kyslá a umami) a o tom, ako sa protiklady chutí vzájomne podporujú. Reč bola aj o kuchynských technikách a ich využití za barom – dnes populárnych infúziách či fat washingu. Barmani zistili, že chuť rumu možno netradične podporiť podávaním so syrom alebo prosciuttom.
V rámci párovania spoznali účastníci aj tri nové zaujímavé kombinácie. Zacapa Tea Punch, kde sa spojila chuť rumu Zacapa Centenario 23 s vodou z lesného medu, čokoládovým bitterom a anglickým čiernym čajom. Martin Záhumenský k tomuto čajovému punču naservíroval syrovú gruyere ciabattu a želé z limoncella. Druhé párovanie bol domáci popkorn s prachom z talianskej salámy ’nduja so Zacapa Old Fashioned. V ňom sa Zacapa infúzovala pukancami, pridalo sa Campari, soľ a habanero hot bitters. Párovanie zakončil dezert vo forme granity, do ktorej sa pridal rum Zacapa Centenario 23, kokosové mlieko, grilovaný ananás a šampanské Veuve Clicquot.
Slovenské kolo World Class sa tak k polovici svojho trvania priblížilo vskutku vydarenou akciou.
CLOUD ATLAS
Zacapa 23 yo
červené víno
balzamiková redukcia
lesný med
granátové jablko
vlašské orechy
kávová espuma