Udržateľnosť, ekológia, zero-waste, to sú slová, ktoré sú dnes skloňované na každom kroku. No pri triedení odpadu a používaní látkových tašiek tento eko-trend nekončí. Vedeli ste, že si môžete v baroch vychutnať aj udržateľný drink? Prinášame vám niekoľko trendov, ktoré momentálne otriasajú svetom cocktailov a profesionálnych barmanov.
Že sa dá udržateľne nakupovať alebo jesť už nie je žiadnou novinkou. Viete ale, že v baroch a reštauráciách sa vyhodí až 14 % percent jedla? Práve preto je v tejto oblasti udržateľnosť viac ako na mieste. A uvedomujú si to aj sami barmani najlepších podnikov z celého sveta. Zoznámte sa aktuálnymi trendmi udržateľných drinkov, ktoré sa tešia obrovskej popularite na celom svete.
„Od korienku „
Jedným z horúcich trendov sú tzv. „root to tip“ drinky – po slovensky by sa to dalo preložiť ako drink “od korienku až po špičku”. Základom je využiť celú rastlinu alebo surovinu, na ktorej je celý drink postavený. Jahodové daiquiri? Žiadny problém, no šťavou z jahôd to nekončí! Z ich nasušených zelených stopiek možno totiž urobiť napríklad špeciálny prach a výsledný drink ním posypať. Skúste nabudúce pri návšteve baru pozorovať, čo všetko barman využil, možno budete prekvapení!
Drink zo zvyškov? Prečo nie
Kdekoho babičky učili, že jedlom sa neplytvá, tak prečo by to isté nemalo platiť aj pri drinkoch? Vedeli ste, že sa z „odpadového materiálu“ v kuchyni dá vykúzliť perfektný cocktail? Napríklad uznávaný mixológ a manažér svetoznámeho baru Eve Sam Orrock presne takto vytvoril cocktail Adam’s Apple, v ktorom nájdete infúzie, ktoré vznikli z jablčných odrezkov a ďalšieho „odpadu“ z kuchyne.
Sezónnosť a lokálnosť
Čo sa týka samotných ingrediencií, rozhodne vedie sezónne ovocie a zelenina. Sezónne ovocie nielen že vytvorí menšiu ekologickú stopu, ale keď si vyberiete taký podnik, ktorý odoberá ovocie od miestnych farmárov, podporíte tým aj tuzemských poľnohospodárov. Už aj mnoho profesionálnych barmanov u nás vie, že nie je vždy potrebné objednávať suroviny až z druhého konca sveta, originálny drink si totiž vychutnáte napríklad zo slovenských marhúľ alebo čerešní.
Produkovať čo najmenej odpadu
Vedeli ste, že v miešaní takýchto „eco-friendy“ drinkov sa dá aj súťažiť? Napríklad Diplomático, popredný svetový výrobca rumov, organizuje barmanskú súťaž Artisan of Taste, v ktorej vyzýva barmanov z celej Európy, aby vytvorili exkluzívne cocktaily s dôrazom na lokálne suroviny a ekologické postupy. „Udržateľnosť je jedným z hlavných trendov v súčasnej mixológii. Snažíme sa barmanov v tomto ohľade maximálne podporovať a inšpirovať, pretože si myslíme, že každý by sa dnes mal zaujímať o udržateľné správanie,“ hovorí František Holeček, brand ambasádor spoločnosti Diplomático. Práve spomínaná súťaž pre profesionálnych barmanov, ktorej registračné brány ďalšieho ročníka sa v Českej republike otvoria už 15. júla, sa ich snaží motivovať šetrne zaobchádzať s použitými lokálnymi surovinami.
Avšak nemusí to skončiť len pri samotných drinkoch. Skúste si všímať aj interiér baru alebo napríklad servírovanie drinkov. Napríklad, práve váš pohár mohol byť najskôr fľašou na sirup, či up-cycling prázdnych obalov. Aj takýmto spôsobom môže podnik produkovať menej odpadu. A nahradenie plastových slamiek kovovými alebo vynechanie dáždnika na ozdobu by dnes malo byť samozrejmosťou.