Prečo pivo a jedlo k sebe patria?
Pravidlá párovania vám predstaví pivný expert Lukáš Sopúch.
Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.
Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Prinášame vám preto jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok
Technika prípravy jedál
Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).
Intenzita chutí
Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno „predbehne“ druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.
Dopĺňanie chutí
Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.
Kontrast chutí
Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.
Čistenie
Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.
MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ
Chuťový segment piva | Technika prípravy jedla | Jedlo |
Sladké a ovocné
|
Jemná.
Surový stav, parenie, fritovanie. |
Sladké a ovocné;
korenisté. Ovocie, dezerty, predjedlá. |
Ľahké sladové | Veľmi jemná.
Surový stav, parenie, varenie fritovanie
|
Ľahké jemné jedlá,
Slané a obaľované; Morské plody, vajcia Jemne pikantné. Šaláty, snacky. |
Sladové horké
|
Stredne intenzívna.
Grilovanie, vyprážanie, pečenie. |
Slané a korenisté
Ryba, mäso, zelenina. |
Intenzívne horké a chmeľové | Stredne až intenzívna.
Grilovanie, vyprážanie, pečenie
|
Slané, mastné, korenisté,
Mäso zelenina Dezerty s exotickou chuťou ovocia ako mango alebo passion fruit
|
Plné sladové | Intenzívna.
Barbecue, grilovanie, pečenie, dusenie. |
Pečené alebo opekané.
Komplexné, silné, korenisté. Mäso, ťažké syry s intenzívnou chuťou |
Pšeničné a korenisté
|
Stredná až intenzívna,
Opekanie, dusenie, barbecue.
|
Umami (ázijské jedlá),
Bylinky; hydina, zelenina. |
Pražené a čokoládové
|
Intenzívna.
Dusenie, vyprážanie, pečenie, dusenie, grilovanie, barbecue.
|
Opekané, zemité,
komplexné. Mäso, Dezerty. |
Autor: Lukáš Sopúch
Lukáš je pivný expert a pôsobí v spoločnosti HEINEKEN Slovensko 6,5 roka. Jeho vášeň k pivu sa však začala oveľa skôr. Po doštudovaní vysokej školy odcestoval objavovať svet piva do Kanady. Tam sa popri práci v špecializovanom obchode s pivom začal venovať aj jeho vareniu. Po návrate absolvoval nadstavbové vzdelanie na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre v odbore Pivovarníctvo a sladovníctvo. Je tiež medzinárodne certifikovaným odborníkom v odbore pivovarníctva z Institute of Brewing and Distilling vo Veľkej Británii. V HEINEKENe sa venuje rozvoju HORECA segmentu. Stál pri zrode craftového portfólia so značkami Bradáč, Lagunitas a Mort Subite, ktoré sa Lukášovi spolu s tímom podarilo etablovať na slovenský trh.