Úvod Dining PAD THAI

PAD THAI

Pad thai je absolútnou thajskou klasikou. Toto jednoduché jedlo pozostávajúce z pražených ryžových rezancov so sladkokyslou omáčkou, obyčajne podávané s krevetami alebo kuracím mäsom a zakončené chrumkavými arašidmi vyhralo v 40. rokoch minulého storočia súťaž o thajské národné jedlo a podľa historikov sa jedlo už v stredoveku. Dostalo sa dokonca do rebríčka 50 najchutnejších jedál sveta.

 

Každý, kto bol aspoň raz v Thajsku, sa s týmto dokonale vyváženým jedlom musel zákonite stretnúť. Pad thai vám totižto pripravia v každej reštaurácii, bistre či na trhu ako streetfoodovú pochúťku.

Ak sa však do Ázie v najbližšom období nechystáte, nemusíte zúfať. Možností, kde tradičné pražené rezance môžete ochutnať, je už aj na Slovensku niekoľko. Alebo si ich pripravte doma podľa receptu pani Naam, ktorá pochádza zo severovýchodu Thajska a u nás už niekoľko rokov prevádzkuje bistrá s thajskou kuchyňou.

Tá je okrem iného špecifická aj tým, že pri príprave jedál sa používa veľa rôznorodých ingrediencií a každé jedlo má zároveň slanú, sladkú, kyslú a, samozrejme, v prvom rade pikantnú chuť. A presne také je aj pad thai. Tamarind, rybacia omáčka, cukor, limetka, čili – všetky tieto suroviny zmiešané v omáčke do jedného celku vytvárajú nezameniteľný chuťový zážitok, ktorý umocňujú grilované krevety s opraženými arašidmi a vajíčkom. Ak máte správne suroviny, s prípravou by už nemal byť veľký problém. Pani Naam nám poskytla jej (skrátenú) verziu tohto obľúbeného receptu.

pani Naam Bystriansky

Na Slovensko prišla v roku 2005 kvôli manželovi Petrovi. Keďže u nás v tom čase neboli dostupné ingrediencie, ktoré sú základom thajskej kuchyne, zrodil sa nápad otvoriť si menší obchod aj pre ostatných milovníkov thajského jedla, a tak vznikli potraviny Naam Thai Food. Na podnet zákazníkov otvorili v roku 2009 v starom Fresh Markete aj bistro s thajskou kuchyňou, ku ktorému tento rok pribudla druhá prevádzka v petržalských Slnečniciach.

Pani Naam pochádza so severovýchodnej provincie Maha Sarakham, z regiónu s veľmi pikantným jedlom. Jej najobľúbenejším thajským jedlom je som tam – šalát zo zelenej papáje s fermentovanými rybami. Na Slovensku jej najviac chutia bryndzové halušky.

Pad Thai Goong 
(pražené ryžové rezance )

Ingrediencie:                          

300 g ryžových rezancov                              
100 g kreviet                                        
50 g thajskej pažítky                                
100 g sójových klíčkov
2 PL ryžového oleja
3 PL pad thai omáčky
1 vajíčko
1 PL nakladanej sladkej reďkovky
1 PL červenej cibule nakrájanej nadrobno
1 PL pomletého čili
1 PL hnedého cukru
1 limetka
1 PL pomletých arašidov
2 PL tofu

Ingrediencie na pad thai omáčku:

2 PL rybacej omáčky
2 PL palmového cukru
3 PL tamarindu

Postup prípravy pad thai omáčky:

Zmiešame všetky suroviny v miske a poriadne premiešame, dáme do hrnca a varíme 20 minút, aby sa rozpustil tamarind a palmový cukor.

Príprava na varenie:

Ryžové rezance namočíme do vlažnej vody na 30 minút. Červenú cibuľu, pažítku a nakladanú reďkovku nasekáme na drobné kúsky. Tofu vypražíme na oleji 5 minút.

Príprava pad thai:

Rozpálime wok alebo hlbšiu panvicu, pridáme ryžový olej, červenú cibuľu a sladkú nakladanú reďkovku opekáme asi jednu minútu. Pridáme vajíčko a miešame 1 – 2 minúty na woku. Po premiešaní pridáme tofu, krevety spolu opražíme a pridáme ryžové rezance. Za stáleho miešania dosiahneme, aby sa rezance so surovinami spojili a zmäkli, pridáme pad thai omáčku a premiešame. Nakoniec posypeme thajskou pažítkou, sójovými klíčkami a premiešame. Nakoniec pridáme pomleté arašidy a premiešame, aby sa chute spojili.

Servírovanie:

Hotové pad thai dáme na tanier, na okraj taniera pridáme pomleté arašidy, mesiačik limetky, štipku sójových klíčkov a thajskú pažítku. Ako dekoráciu môžeme použiť kvety z mrkvy.

TIP: Krevety môžete nahradiť kuracím mäsom, bravčovým mäsom, hovädzím mäsom alebo tofu a hríbami.