Úvod Dining TRENDY V GASTRONÓMII NA ROK 2019

TRENDY V GASTRONÓMII NA ROK 2019

Ekológia, zdravé maškrtenie či čaje vo všetkých jeho podobách. Najnovšie trendy v gastronómii zozbieral Vojto Artz, šéfkuchár METRO a prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Udržateľnosť, neplytvanie potravinami, obmedzovanie plastov a celkového odpadu – to všetko bude v gastronomickej brandži zohrávať stále dôležitejšiu úlohu.

Spotrebitelia si tiež čoraz viac uvedomujú pôvod potravín. Od výrobcov očakávajú transparentnosť v označovaní zloženia produktov a kvalitu výrobkov. Stále populárnejší bude aj street food, od ktorého zákazníci očakávajú vysokú úroveň. Veľkým trendom sú pop-up večere v nekonvenčných lokalitách s utajeným menu a zaujímavými ľuďmi.

Počas roku 2019 budú tiež ľudia využívať všemožné typy zmesí, odrôd čaju, rôzne spôsoby ich prípravy, kokteily s čajom či napríklad čapovaný nitro tea. Veľkú renesanciu prežívajú aj fermentované jedlá a nápoje od klasických kvasených uhoriek a kyslej kapusty po kombuchu či remeselné pivá. Rozšíri sa konzumácia čo najmenej upravených surovín na tanieroch.

Najviac sa bude hovoriť o vývoji „heme“ (špeciálna prísada). Tento produkt by sa mal stať odrazovým mostíkom na využívanie ekologických náhrad mäsa a bielkovín.

Úplne najnovším trendom pre reštaurácie je vytváranie vlastných „poľnohospodárstiev“, niektoré si samy začínajú pestovať zeleninu a ovocie. Vegetariánstvo bude upevňovať svoju pozíciu v gastronómii, v niektorých podnikoch tvorí vegetariánske menu až polovicu všetkých jedál a stáva sa jeho základom. Presadzuje sa aj v degustačných menu a taktiež vo fine dining segmente. Populárnou na celom svete sa tiež stále viac stáva juhoamerická kuchyňa.