Úvod Dining FOOD PAIRING s vínami Vitis Galéria

FOOD PAIRING s vínami Vitis Galéria

Dnes vám ponúkame recept na jeden dekadentný, no na prípravu jednoduchý koláč, ktorý sa výborne hodí nielen ku káve, ale aj k výraznému korenistému vínu odrody Tramín červený.

Čokoládový koláč s čokoládovo-kávovým krémom a malinovou omáčkou

(6 – 8 porcií)

Ingrediencie:

150 g masla
240 g kryštálového cukru
65 g kakaa holandského typu
6 g instantnej kávy
štipku soli
75 g hladkej múky
2 veľké vajcia
65 g kešu orechov

Čokoládovo-kávový krém:

40 g kvalitnej 70 % horkej čokolády
60 g kvalitnej mliečnej čokolády
30 ml 33 % smotany
20 ml kávy

Malinová omáčka:

100 g mrazených malín
40 g kryštálového cukru
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy

Postup:

Vo vodnom kúpeli roztopte maslo, cukor, kakao, instantnú kávu a štipku soli. Metličkou zmes občas premiešajte, kým sa suroviny neprepoja. Misku odložte stranou a nechajte 5 minút chladnúť. Do zmesi postupne pridávajte jedno vajce po druhom, metličkou miešajte. Na záver pridajte múku a nahrubo nasekané kešu orechy. Na maslom vymastený plech zmes prelejte a pečte pri 160 stupňoch približne 25 minút.

Medzitým si pripravte čokoládovo-kávový krém. Čokoládu rozpustite v smotane a káve nad vodným kúpeľom. Metličkou premiešajte, misku zložte a nechajte chladnúť približne 10 minút v chladničke. Ručným mixérom potom krém 1 minútu mixujte, aby trochu zhustol. V malej miske na miernom ohni povarte maliny, cukor a citrónovú šťavu. Malinovú omáčku varte 6 – 10 minút, pripravujte ju tesne pred podávaním, aby bola horúca. Koláč nakrájajte na obdĺžniky, prelejte čokoládovým krémom a malinovou omáčkou.

JURAJ KORDIAK:

K tomuto sýtemu dezertu odporúčam na vyváženie chutí bielu odrodu Tramín červený, ktorá má typickú korenistú výraznú chuť. Čokoláda tvorí dominantnú zložku dezertu, v spojení s malinovým krémom a kešu orieškami dáva dezertu spolu s vínom výnimočnú chuť. Ideálna teplota podávania tohto bieleho vína je 10 stupňov Celzia.