Sté výročie vzniku Československa si vo viacerých reštauráciách a baroch pripomínali špeciálnym „československým“ menu. V bratislavskom Baudelaire bare pri tejto príležitosti napríklad barman Ľubomír Rybánsky vytvoril kokteily vzdávajúce poctu osobnostiam, ktoré stáli pri zrode spoločného štátu. V brnenskom Ateliér Cocktail Bar & Bistro zase pripravili drinky s použitím len českých ingrediencií. Skúste sa inšpirovať!
MASARYK (Baudelaire bar)
Marhuľové sady sú typické pre južnú Moravu, kde sa narodil aj prvý prezident Československa, Tomáš Garrigue Masaryk. Marhuľové pyré v spojení s citrusmi a rakytníkovým sirupom dodáva kokteilu komplexnú chuť.
40 ml Becherovky
30 ml marhuľového pyré
25 ml rakytníkového sirupu
15 ml citrónovej šťavy
2 streky orange bittera
vaječný bielok
Príprava: dry shake – hard shake
Ozdoba: jedlý kvet
ŠTEFÁNIK(Baudelaire bar)
Spoluzakladateľ Československa Milan Rastislav Štefánik zavítal aj na Tahiti, odkiaľ pochádza známa odroda limetiek. V kokteile preto tropická chuť limetiek nesmie chýbať!
40 ml Becherovky
25 ml pomarančovo-bazalkového kordialu
10 ml limetovej šťavy
2 streky zelerového bittera
Príprava: throwin’
Ozdoba: stonkový zeler
Brambl (Ateliér Cocktail Bar & Bistro)
Little Urban Gin
šípková marmeláda
verjus
nakladaná tekvica
Gin zmiešame so šípkovou marmeládou, pridáme toľko verjusu, aby bol drink skôr kyslejší. Premiešame mixérom alebo rozmiešame lyžicou, následne šejkujeme s ľadom a servírujeme v pohári na stopke. Ako ozdobu použijeme na kocku nakrájanú marinovanú tekvicu.
Jablčný závin (Ateliér Cocktail Bar & Bistro)
Becherovka
Hustopečská mandľovica
jablčný kalný mušt
jablčný ocot
sirup z pražených vlašských orechov
Všetky ingrediencie zmiešame a šejkujeme, precedíme a dozdobíme. Sirup z orechov si pripravíme tak, že nasucho orestujeme alebo krátko opečieme vlašské orechy. Pripravíme si cukrový sirup v pomere 1 diel vody, 1 diel cukru. Do 500 ml ešte horúceho sirupu pridáme 200 gramov orechov, necháme v horúcom sirupe chvíľku macerovať, následne prelejeme do termomixéru a ešte horúce rozmixujeme. Precedíme a prepasírujeme.
Fine Pine (Ateliér Cocktail Bar & Bistro)
Žufánek Borovička
vermút zo sauvignonu
verjus
Všetky ingrediencie zmiešame v miešacom pohári a vymiešame. Ozdobíme plátkom zeleru a podávame v pohári typu brandy snifter.
Vermút zo sauvignonu si pripravíme zo 750 ml sauvignonu, 250 ml karamelu, 100 ml vodky, ½ lyžičky paliny, horca a angeliky, 1 lyžice medovky, 15 gramov sušenej citrónovej kôry, 15 gramov drevených čipsov z bieleho duba.