Reštaurácia Gašperov mlyn v Batizovciach, ktorá už od svojho vzniku v roku 2013 obsadzuje popredné priečky slovenských gastronomických rebríčkov, 9. augusta 2023 oslávila svoje desiate výročie od otvorenia.
Tím Gašperovho mlyna pri tejto príležitosti usporiadal záhradnú oslavu pre približne šesťdesiat pozvaných hostí. Letné degustačné menu sa podávalo priamo na záhrade – na úvod sa servírovala mladá kukurica s chorizom a kuracou kožou, neskôr studená polievka z vodného melóna a paradajok. Menu vygradovalo jedlami z grilu – mrkva, zemiaky, ale aj tacos s kozľacím mäsom či bravčová porchetta. Na záver sa podávala netradičná chrenová a kukuricová zmrzlina v kornútku. O nápoje sa počas celého večera starali partneri Gašperovho mlyna – remeselný pivovar Franz z Lučenca, víno z Víno.sk, miešané drinky mali na starosti Vlčie sirupy.
Batizovský mlyn bol postavený približne začiatkom dvadsiateho storočia a v roku 2000 chátrajúcu budovu odkúpil Michal Gašper. V roku 2002 ho začal prerábať na ubytovacie a reštauračné zariadenie, avšak bez konkrétnej predstavy či plánu. V roku 2012 prišla do rodinnej firmy dcéra Slavomíra a spolu s manželom Petrom Raškovičom začali reštauráciu zariaďovať a vytvárať koncept Gašperovho mlyna. Práve oni prišli s myšlienkou finediningovej reštaurácie, pričom sa inšpirovali reštauráciami v zahraničí.
Dňa 9. augusta 2013 Gašperov mlyn pohostil prvých hostí, prvým šéfkuchárom bol Michal Škorec. Reštaurácia hneď od začiatku svojej existencie získavala ocenenia, tým prvým bolo ocenenie Najlepšia nová reštaurácia roka. Súčasný šéfkuchár Jozef Breza nastúpil do Gašperovho mlyna 1. októbra 2015 a radikálne pretvoril tvár kuchyne. Počas jeho pôsobenia reštaurácia získala niekoľko prvenstiev v rebríčku Gurmán na Slovensku, zaradenie do svetového rebríčka 1000 najlepších reštaurácií La Liste, postupne jednu, dve a nakoniec tri Zlaté vidličky a historicky prvú Zelenú vidličku za ekologický prístup. Šéfkuchár Jozef Breza bol v roku 2022 Šéfkuchárom roka a manažérka, spolumajiteľka a hlavná someliérka Slavomíra Raškovič sa v roku 2019 stala Someliérkou roka.
V roku 2022 sa v Gašperovom mlyne natáčala slovenská epizóda seriálu Zero Waste Chef, ktorú odvysielala HBO Max. Gašperov mlyn je energeticky nezávislý od vonkajších zdrojov – má vlastnú malú vodnú elektráreň, solárne panely, tepelné čerpadlo, studňu aj čistiareň odpadových vôd. V kuchyni sa tím Gašperovho mlyna snaží pristupovať k surovinám tak, že každá ingrediencia, ktorá do kuchyne príde, sa aj využije v najväčšej možnej miere. Aj ubytovanie a wellness sú ekologické – tím sa snaží minimalizovať vznik odpadu, efektívne s ním pracovať a čo najviac ho druhotne zhodnocovať.