B a n s k á B y s t r i c a (2. októbra 2023) – Koniec septembra patril v Banskej Bystrici všetkým milovníkom kávy a baristom, ktorí obľubujú jej prípravu. V podniku Záhrada CNK si zmerali sily desiatky súťažiacich, ktorí sa pokúsili pripraviť najlepšiu filtrovanú kávu cez AeroPress. Spomedzi všetkých prihlásených sa na svetové finále súťaže World AeroPress Championship v Austrálii prebojoval Martin Morbacher z Bratislavy.
Do súťaže sa prihlásilo celkovo 39 uchádzačov o titul majstra Slovenska. Medzi prihlásenými nechýbali ani baristi z obľúbených lokálnych podnikov Výklad, či The Fleck Coffee Roasters. ,,Sme veľmi radi, že tento ročník súťaže oslovil mužov a ženy, a to nie len z okolitých miest. Okrem Banskej Bystrice, či Zvolena nám prišli ukázať svoje schopnosti aj profesionáli z Popradu, Martina, Bratislavy, ale i z Prahy,“ informuje organizátor Slovak AeroPress Championship, Martin Karabiňoš, ktorý sa teší záujmu aj zo strany verejnosti.
Dôležitú úlohu v súťaži zohrala aj odborná porota. Trojica porotcov v zložení Alica Bánszka, Alex Nagy a Branislav Ondrejka, hodnotila kávu naslepo. Každý z členov ohodnotil pripravené vzorky podľa osobných preferencií. Porota posúvala do ďalších kôl tie šálky kávy, ktoré boli najkomplexnejšie. ,,Najdôležitejším kritériom bola práve vyvážená chuť pripraveného nápoja, v jazyku laika ide o takú kávu, ktorú by ste najradšej vypili celú až do dna,“ vysvetľuje organizátor.
Podujatie prinieslo okrem príjemných stretnutí aj milé prekvapenia. ,,Potešilo nás, že v silnej konkurencii mužov sa podarilo prebojovať do semifinále aj jednej dáme – Eme Blaščákovej. Rovnako ako ostatní súťažiaci, aj ona mala na prípravu kávy cez AeroPress stanovený presný počet minút,“ hovorí Karabiňoš. Do finále napokon postúpila štvorica Martin Morbacher, Martin Pagáč, Stanislav Goga a Jakub Sobota.
Finále bolo vyrovnané, no porota napokon zvolila za víťaza pražiara Martina Morbachera z bratislavskej kaviarne black. ,,Víťazný recept od Martina bol výnimočný aj tým, že si namiešal zloženie minerálov vo filtrovanej vode, z ktorej kávu pripravoval a tak vyextrahoval presne to, čo od víťaznej šálky očakával. Navyše, vďaka pomôcke Kruve zjednotil hrúbku pomletej súťažnej kávy, a tak evidentne dosiahol najlepší balans chutí a ulahodil tak našej porote,“ dopĺňa Martin Karabiňoš.
Víťaz AeroPress Championship pocestuje na decembrové celosvetové finále do Austrálie.