Napriek tomu, že Mexiko patrí ku globálnym kulinárskym veľmociam, v našich končinách ešte mexická kuchyňa stále nemá takú popularitu, akú by si zaslúžila. Možno aj preto, že autentické podanie ikonických jedál z tejto krajiny nájdete na Slovensku len málokde. Ambíciu zmeniť to má nová mexická reštaurácia a bar s príznačným názvom Mezcalli.
Za projektom stoja štyria ľudia – dvaja Slováci a dvaja Mexičania, z ktorých jeden, David Montéz, je šéfkuchár, čo môže byť prísľubom toho, že konečne bude možné dať si v Bratislave dobré tacos al pastor. Druhý spolumajiteľ z Mexika Brian Navarro má na starosti dizajn, Slováci Michal Hoffman a Lucia Cígerová sú zase špecialisti na barmanstvo, baristiku a servis. Sily sú teda rozhodené veľmi dobre.
Reštaurácia sídli na Námestí SNP 1, len kúsok od pešej zóny. „Priestor sme hľadali takmer jeden rok. Myšlienku otvoriť si gastronomickú prevádzku sme mali už niekedy v roku 2019, no do toho prišla korona, a tak sa nám nakoniec podarilo otvoriť až tento rok. To, že pôjde o reštauráciu, sme sa v podstate rozhodli až na základe priestorov, ktoré sme našli,“ hovorí jeden z majiteľov Michal Hoffman a dodáva: „Chceli sme otvoriť reštauráciu s dobrým barovým konceptom, miesto, kde sa ľudia cítia dobre a vyskúšajú niečo, čo predtým ešte nemali možnosť vyskúšať.“
Minimalistickému, jemne industriálnemu štýlu s kovovými a drevenými prvkami kontrujú farby doplnkov, ktoré sú pre Mexiko typické. Absolútnou dominantou priestoru je veľký obraz Fridy Kahlo od maliara Jozefa Stančíka. „Farebnosť Mexiko vystihuje, ale nechceli sme, aby interiér pôsobil prečačkane, snažili sme sa držať minimalizmu, aby vynikli dôležité detaily, chceli sme to poňať aj trochu umelecky,“ vysvetľuje majiteľ. Okrem spomínaného obrazu, ktorý okamžite upúta pozornosť, spolupracujú aj so spoločnosťou invivo, ktorá vyrába handmade keramiku a ktorú si môžete priamo v reštaurácii aj zakúpiť.
Ale poďme k tomu najdôležitejšiemu – čo tu môžete ochutnať? „Prioritou sú, samozrejme,
mexické jedlá, máme dokonca aj tradičné mexické raňajky. Robíme si domáce kukuričné tortilly, ktoré používame asi na najznámejší mexický street food tacos, ktorý v Bratislave stále nie je príliš rozšírený. Absolútne najtypickejším je tacos al pastor, v ktorom sa mäso marinuje v čili marináde s dvadsiatimi rôznymi ingredienciami, ale máme aj iné druhy s rib-eye steakom, chorizom či vegetariánske verzie. Plánujeme pridať aj jedlá s vyšším štandardom a tiež rozmýšľame o degustačnom menu možno s párovaním s drinkami,“ hovorí Michal.
Na nápojovom lístku, samozrejme, nechýbajú klasiky ako Margarita či Paloma, no ochutnať môžete aj signature drinky, pri ktorých koncepčne stavili opäť na rôznofarebnosť. Môžete sa spoľahnúť na to, že základom drinkov sú len prémiové druhy tequily a mezcalu. „Naším hlavným zámerom bolo nejsť na kvantitu, ale na kvalitu. Máme zopár signature cocktailov, každý v inej farbe. Hlavne chceme naučiť ľudí piť kvalitnú tequilu a mezcal. Lacné tequily, ktoré sa dajú bežne kúpiť, totiž s pravou tequilou nemajú takmer nič spoločné. Plánujeme priniesť na trh aj netradičnejšie druhy dvoch najznámejších mexických destilátov,“ vysvetľuje majiteľ a na záver dodáva: „Sny máme veľké, ale snažíme sa držať pri zemi. Chceme sa zlepšovať a každý deň byť lepší, ako sme boli včera. Naším hlavným cieľom je mať plný podnik, aby ľudia videli, čím žijeme, a aby sa k nám vracali.“