Do jubilejného desiateho ročníka najväčšej barmanskej súťaže na svete sa zapojilo vyše 10-tisíc barmanov z celého sveta. Do berlínskeho finále World Class sa ich dostalo 56, no zvíťaziť mohol len jeden. Vo veľmi komplexnej súťaži barmanských zručností, vedomostí i kreativity napokon triumfoval Austrálčan Orlando Marzo, ktorý pôsobí v oceňovanej reštaurácii Lûmé v Melbourne.
Hoci finále World Class prebiehalo len štyri dni – od 6. do 9. októbra 2018 – každý, kto s touto unikátnou súťažou prišiel v posledných rokoch do kontaktu,vie, že záverečné kolo je len špičkou ľadovca. Na piatich kontinentoch súťaž trvala šesť mesiacov, pri ktorých si barmani prešli stovkami súťaží a vzniklo nespočetné množstvo kokteilov. Slovensko sa do súťaže zapojilo po piaty raz,a to hneď s 23 barmanmi z celej krajiny. Posledný ročník navyše ozvláštnil aj nultý ročník tzv. World Class Cocktail Weeku, akcie, ktorárobila barovému svetu osvetu v podnikoch hlavného mesta.
Víťazom slovenského kola sa v tomto roku stal Peter Marcina z bratislavského Sky Bar & Restaurant, a teda Slovensko reprezentoval aj v Berlíne. V Nemecku sa predstavil v rámci súťaže Flavour of a Nation Challenge, v ktorej museli barmani pripraviť dva kokteily, ktoré budú spájať chuť Johnnie Walker Black Label s ingredienciami z domovskej krajiny. Peter zaujal drinkom LOW, ktorý v sebe spájal povinnú whisky ingredienciu s červeným vínom Dunaj, Verjusom, Sky sirupom, muštom a Smoked by Johnnie Walker. Žiaľ, drink mu miestenku medzi top 20 barmanov nevyniesol.
Práve súťaž národných chutí zredukovala počet súťažiacich barmanov v Berlíne z 56 na 20. Do úvahy porotcovia ale brali aj drink zo súťaže Better Drinking, ktorá bola zase pod záštitou vodky Ketel One. V nej mali barmani remixovať klasické drinky s dôrazom na udržateľnosť alebo miestne komunity. World Class reflektovala témy, o ktorých barový svet hovorí, aj v ďalšej súťaži, v ktorej už súťažila len najlepšia dvadsiatka. Before and After súperenie dalo barmanom za úlohu vymyslieť najlepší aperitív a digestív postavený na rume Zacapa. Áno – párovanie kokteilov s jedlom je silný trend.
Táto súťaž poslala do veľkého finále už len kvarteto najlepších, ktorými boli Gökhan Kuşoğlu z Turecka, Orlando Marzo z Austrálie, Laura Newman z USA a Daniel Warren z Veľkej Británie. Najlepšieho z nich si porotcovia vybrali v Cocktail Clash Challenge, súťaži zručností, no v prospech celkového víťaza zavážil aj drink zo súťaže Before and After.
„Všetci finalisti sa v Berlíne parádne predviedli, ale Orlando Marzo bol skrátka o level vyššie,“ povedala globálna porotkyňa World Class,Lauren Mote. „Aperitív so Zacapou, ktorý pripravil pre súťaž Before and After, bol jeden z najlepších, aké som kedy pila. Navyše, to, ako pri Cocktail Clash finále nestratil ani na chvíľu nervy, to pre mňa reprezentuje skutočného World Class barmana,“ dodala.
Emily Wheldon, globálna šéfka World Class,vyjadrila po súťaži potešenie, že barmanská scéna každým rokom viac prekvitá. „Všetci finalisti z World Class naozaj určujú trendy v barovom svete celý ďalší rok,“ vyjadrila sa. A že ich za posledné desaťročie nebolo málo. Podujatie World Class za posledných desať rokov pomáhalo školiť, inšpirovať či inak podporilo 300-tisíc barmanov na celom svete. A aj po desaťročí rastie ďalej, čo potvrdilo úspešné berlínske finále.